Spring til indhold.
Forside

Nyhed

Petar Popovski: Teamwork sikrede grundforskningscenter til AAU

Lagt online: 11.03.2025

Kun tre andre AAU-forskere har gennem universitetets historie formået det samme som Petar Popovski – at sikre et nyt grundforskningscenter til AAU. En bedrift, som han mener, kun er lykkedes takket være en fælles AAU-indsats.

Af Lea Laursen Pasgaard, AAU Kommunikation og Public Affairs
Foto: Mette H. Rasmussen. Grafik Cecilie Karoline Kalbakk Elgaard 

Professor Petar Popovski fra Institut for Elektroniske Systemer på AAU har opnået noget, som kun de færreste forskere oplever i løbet af deres karriere. Han skal lede et grundforskningscenter og har fået en bevilling på 60 millioner kroner fra Danmarks Grundforskningsfond til at bedrive banebrydende forskning inden for fremtidens kvantekommunikation.

Han skal selvsagt ikke gøre det alene. Han har et helt hold bag sig, og Petar Popovski ser netop arbejdet med at få et grundforskningscenter til AAU som resultatet af en meget stærk holdindsats på AAU.

”Jeg har en stærk profil inden for kommunikationsteori og trådløs kommunikation, men slet ikke inden for kvanteområdet. Det er derfor, vi har samlet nogle stærke profiler fra flere forskellige områder på AAU og forsøgte at definere vores unikke indgang på kvanteområdet,” forklarer Petar Popovski og henviser til sine fire forskerkolleger, der også var med på ansøgningen, og som er en del af det nye centers ledelse.

Det nye grundforskningscenter har fået navnet Center for Classical Communication in the Quantum Era - CLASSIQUE, og det blev officielt indviet fredag den 7. marts ved en reception på AAU INNOVATE i Aalborg.

Interdisciplinært samarbejde

Petar Popovski ser frem til de nye opgaver, der venter ham i det nye center, hvor han bliver centerleder:

”For mig personligt betyder det, at jeg skal arbejde med et interessant område de næste 10 år. Jeg kommer til at arbejde på et lidt andet niveau, end jeg plejer. Jeg kommer til at arbejde mere interdisciplinært, idet jeg skal koordinere arbejdet på tværs af flere institutter. Det er vigtigt, at vi får skabt en rød tråd mellem alle forskningsgrupperne, så vi bidrager til den fælles mission,” siger Petar Popovski.

Selvom hans opgave bliver at lede centret i samarbejde med sine fire co-ledere, slipper han dog ikke sin forskningsgruppe på instituttet.

”Den er kernen for mig. Jeg skal stadig være involveret i arbejdet med forsknings- og idéproduktion,” fastslår han.

Skal hjælpe andre med at vokse

I løbet af sin karriere har Peter Popovski modtaget flere store og prestigefyldte bevillinger, herunder Villum Fondens ’Villum Investigator Grant’, Det Europæiske Forskningsråds ’ERC Consolidator Grant’ og Danmarks Frie Forskningsfonds særlige forskningslederbevilling i talentprogrammet ’Sapere Aude’. Hvor pengene fra de andre bevillinger var møntet mere direkte på ham, giver denne bevilling Petar Popovski og kollegerne mulighed for at bygge et stærkt miljø inden for kvanteforskning op på AAU.

”Man kan sige, at denne bevilling for første gang giver mig muligheden for virkelig at hjælpe andre med at vokse,” siger Petar Popovski.

Han henviser til, at centret skal tiltrække forskere, som arbejder med andre projekter indenfor området, så det kan blive en hub for viden på området. Desuden skal der ansættes yderligere 20-24 forskere til centeret.

Ansøgningen blev til med hjælp fra flere AAU-kolleger

I selve ansøgningsprocessen har Petar Popovski heller ikke arbejdet alene. Her har han arbejdet tæt sammen med co-lederne af centret, og hans egne kolleger på Institut for Elektroniske Systemer har også hjulpet med at formulere flere elementer af ansøgningen.

Derudover har han også fået god hjælp fra forskningsrådgiverne i Forskningsservice.

I næste uge kan du på AAU Update læse mere om, hvordan medarbejderne i Forskningsservice konkret har hjulpet Petar Popovski under hele ansøgningsprocessen.

Om det nye grundforskningscenter

Danmarks Grundforskningsfond har bevilget knap 60 mio. kroner til et nyt såkaldt ’Center for Excellence’ på AAU, der skal sikre, at internet og trådløs kommunikation kan støtte fremtidige kvanteapplikationer.

Centret har fået navnet Center for Classical Communication in the Quantum Era (CLASSIQUE).

Grundforskningscentre etableres i op til 10 år fordelt på to bevillingsperioder af henholdsvis seks og fire år.

Læs mere om centret her.

Relaterede nyheder