nyhed

Teknoantropolog udvikler løsninger til personer med hårtab

Teknoantropolog udvikler løsninger til personer med hårtab

Katrine forener sine personlige erfaringer med de kompetencer, hun opnår gennem uddannelsen i teknoantropologi. Hun udvikler hårløsninger, der skal give personer med hårtab følelsen af normalitet tilbage

Lagt online: 08.09.2020

Personer med pletskallethed (alopecia) skal ikke føle sig anderledes, når de benytter hårtilbehør. Det vil Katrine Kring Brandt de Souza sørge for med sin nye virksomhed, og hun ved, hvad hun taler om. Dels fordi hun selv er alopecia-patient, dels fordi hun netop har afsluttet 9. semester på teknoantropologi, hvor der er fokus på at vurdere brug af teknologi og bidrage til udvikling af nye løsninger.
 

Som helt almindeligt hårtilbehør

Idéen bag Katrine Kring Brandt de Souzas produkter er at dække skallede pletter ved at bruge fx hårklips eller hårbånd til at fastsætte det supplerende hår.  Produkterne er udviklet, så de passer specifikt til alopecia-patienter, men ligner helt almindeligt hårtilbehør.

− Fastsætningen af extensions kan ofte ses, når de enten er syet, limet eller klipset på. Det kan næsten virke angstprovokende at skulle gå ud med extensions eller parykker i blæsevejr. Mine hårklips skjuler alle syninger, og man kan derfor bevæge sig ubekymret, uden syningen bliver synlig. Lige nu eksperimenterer jeg med at fastsætte hår magnetisk, og jeg glæder mig til at teste produktet på min fokusgruppe.
 

Feltstudier på internettet

Katrine Kring Brandt de Souza fortæller, at studiet i teknoantropologi på AAU i København har givet en faglighed, der har haft stor betydning i processen med at forme hendes virksomhed. På uddannelsen lærer man nemlig bl.a. om brugerinddragelse og dataindsamling, som har været vigtige redskaber for hende.

Sammen med sin semestergruppe udtrak hun data fra Wikipedia og Facebook for at kunne danne sig et indtryk af hårets betydning i forhold til de vestlige skønhedsidealer samt den gængse retorik i forhold til hår.

− Med resultatet af disse dataindsamlinger har vi udarbejdet en visualisering, der kunne benyttes som analysegrundlag i det videre arbejde, forklarer hun.

En fokusgruppe bestående af kvinder med forskellige typer hårtab og kvinder med almindelig hårvækst testede herefter hårklipsen i en uge med tilhørende dagbog og inspirationsspørgsmål. Grundet corona foregik den efterfølgende kommunikation digitalt, herunder onlineinterviews af fokusgruppedeltagerne.

− Fokusgruppen gav os virkelig meget nyttig feedback. Vi har allerede tilpasset produktet i forhold til vores resultater, som også gav os nye ideer til produkter. Den viden, vi får ud af at arbejde med UX (user experience), er uvurderlig.
 

Parykker og stigmatisering

Katrine Kring Brandt de Souza ved selv alt om, hvad det vil sige at lide af pletskallethed.

− Da jeg som 18-årig fik alopecia, ændrede det mit selvbillede, fordi jeg altid havde set min krop som sund og uden sygdomme. Pludselig blev mit selvbillede udfordret med symptomer, der ændrede mit ydre i en alder, hvor man bare gerne vil passe ind, fortæller hun.

Hun forsøgte mange forskellige behandlinger, men hårtabet forværrede sig gennem årene, og til sidst fik hun en kommunal bevilling til paryk.

− Jeg var inde ved forskellige specialister og prøve parykker og hårtoppe, men havde meget svært ved at identificere mig med dem, specielt fordi jeg jo stadig havde hår tilbage, så det føltes ekstremt med en paryk. Det er specielt svært at skulle identificere sig som en, der bruger paryk, fordi der er meget stigmatisering tilknyttet.

Hun begyndte derfor at eksperimentere med at tilpasse og udvikle almindeligt hårtilbehør, så det kunne bruges til skallede pletter.

− Det føles bare bedre at kunne sige ”jeg sætter lige min hårklips i” end ”jeg skal lige have min paryk på”.

 

FAKTA

  • Uddannelsen i Teknoantropologi på AAU handler om samspillet mellem mennesker og teknologi. Som studerende lærer man at bygge bro mellem tekniske eksperter og brugere af teknologi. Man bliver trænet i at vurdere brug af teknologi og bidrage til udvikling af nye løsninger, der tager højde for kulturelle og sociale aspekter.
  • Katrine Kring Brandt de Souza har fået hjælp til at starte sin virksomhed op gennem AAU’s startup-program, SEA - Supporting Entrepreneurship at Aalborg University
  • Alopecia er pletvist hårtab, som opstår pludseligt. Forekommer især hos yngre mennesker og kan ramme begge køn