TECH

Skiftedag på Institut for Datalogi

Kristian G. Olesen takker af som institutleder – et hverv, han har bestredet siden 2006. Hans forskningsområde er kunstig intelligens, men han har med egne ord været heldig at kunne beskæftige sig med både forskning, ledelse, undervisning og iværksætteri

Tekst og foto: Nelly Sander, TECH Dekansekretariat

1. marts er der skiftedag på Institut for Datalogi. Kristian G. Olesen, som har været institutleder de sidste 13 år, takker af og vender tilbage til en stilling som lektor på instituttet. De 13 år er imidlertid kun en brøkdel af den tid, Kristian G. Olesen har været en del af Aalborg Universitet, hvor han både er uddannet og har været ansat siden.

− Jeg elsker den frihed, der er i en akademisk karriere. Det, at man selv bestemmer, hvad der er interessant. Man skal naturligvis performe, men man kan afprøve forskellige sider af sig selv inden for samme ansættelse, som kan skifte fuldstændig karakter: Undervisning, forskning, administration, iværksætteri … der er luft til det hele, siger Kristian G. Olesen.

Det fascinerende programmeringssprog

Egentlig havde Kristian G. Olesen planer om at læse matematik og fysik og derefter gå undervisningsvejen.

Ifølge ham selv var han den eneste på sit basishold, som ville være gymnasielærer, og nærmest den eneste, der ikke blev det. At hans liv kom til at gå i en lidt anden retning skyldtes til en vis grad en underviser.

− Der stod den der lille skæggede mand oppe ved tavlen og forklarede os om et programmeringssprog, der hed Pascal, og det var helt vildt fascinerende, og der stod datamaskiner, som man kunne få lov til at programmere selv. Det var sindssygt spændende. Det var sådan, at man tog herud i weekenden og sad og programmerede, husker han.

Kunstig intelligens til både bridge og diagnoser

I løbet af sin studietid var Kristian G. Olesen ansat som hjælpelærer og vejleder for førsteårsstuderende, og som nyuddannet fik han et såkaldt kuvøsestipendium − et program, der skulle være med til at forme et datalogisk miljø i Aalborg.  Her var hans plan i første omgang at forene to af sine store interesser, nemlig bridge og kunstig intelligens.

− Der var kommet et paradigme om, at kunstig intelligens skulle være vidensbaseret. Jeg havde en idé om, at man kunne lægge viden ind og så få et bridgeprogram til at lære, hvilke træk der var smartest. En elektronisk verdensmester i bridge, fortæller han.

Det viste sig at være en lidt for ambitiøs opgave at udføre ene mand, og Kristian G. Olesen blev i stedet inviteret med i Munin-projektet, som hans vejleder Finn Verner Jensen var involveret i. Det var et EU-finansieret projekt om en intelligent assistent til diagnosticering af muskel- og nervesygdomme.

Rig med Odins ravne

Projektet, som havde deltagelse af matematikere, dataloger og medicinere, mundede bl.a. ud i Hugin-algoritmen, som er blevet anvendt meget bredt til detektering af afvigende forklaringer og mønstre, bl.a. i rumfart, konfiguration af biler, forsikringssvindel og blodtypebestemmelse af Jerseykøer.

På det tidspunkt, hvor algoritmen blev udviklet, tilfaldt rettighederne opfinderne, og ophavsretten til algoritmen tilhørte således Kristian G. Olesen og hans kolleger:

− Vi etablerede faktisk et firma, Hugin, ud fra devisen: Det her er smart, og hvis nogen skal være rige på det, så skal vi være imellem dem.

Firmaet eksisterer stadig og har en håndfuld ansatte.

Stor glæde ved at undervise

Kristian G. Olesen har været forsker, iværksætter og leder, men han har også om noget været underviser. Det er måske i virkeligheden den del af karrieren, der har budt på størst glæde.

− Det er en stor tilfredsstillelse at være med til at forme unge mennesker. At få tændt lysene i deres øjne i det øjeblik, der er noget, der går op for dem. Det er nok noget nær den største tilfredsstillelse, man kan have som universitetsansat.

Midt i 90’erne blev Kristian G. Olesen udnævnt til årets underviser – både på instituttet og på fakultetet. En ære, som er ekstra stor, fordi den kommer fra de studerende selv.

Man skal forløse potentialet

I begyndelsen af årtusindet blev Kristian G. Olesen studienævnsformand – og blev med den nye universitetslov ansat som institutleder i 2006. En post, som han har været meget glad for, ikke mindst på grund af de mange gode kolleger, som har været med til at gøre instituttet til det, det er i dag.

− Ledelse er en spøjs ting, der findes en guds velsignelse af råd til ledere. Den bedste bogtitel, jeg har i min reol, er nok: ”Hvordan man leder folk, der er klogere end én selv.” Som institutleder skal man forløse potentialet blandt sine medarbejdere; det at bestemme er ikke interessant i sig selv. Det spændende er at se ting vokse, at omgås intelligente mennesker og få helheden til at spille sammen.

Det, synes jeg, at vi er lykkedes godt med her i instituttet. Og jeg siger med vilje ”vi”, for det er ikke én mands værk. Der er her en villighed og en atmosfære, som bevirker, at vi kan performe. Og det, mener jeg, at vi gør. På alle parametre.

Kristian G. Olesen fejres med en reception den 28. februar kl. 14.00-16.00 i kantinen på Cassiopeia.