HVAD SKER DER, NÅR MAGNUS PÅ FIRE ÅR BESTEMMER OVER FAR OG MORS MOBILVANER?

Hvad sker der i en familie, når man introducerer en app, der gør det muligt for alle i husstanden at låse samtlige mobiltelefoner i en halv time? Det har studerende og forskere fra Institut for Datalogi på Aalborg Universitet undersøgt, og de foreløbige resultater tyder på, at design til såkaldt ”ikke brug” kan bidrage til værdifuld refleksion og familietid.

Lagt online: 05.07.2020

De seneste årtier er mobiltelefonen blevet en integreret del af de fleste familiers liv. Vi bruger den til at finde opskrifter, holde kontakten med vennerne eller tjekke arbejdsmail, og de fleste af os er tilgængelige døgnet rundt. Men tilgængeligheden medfører også problemer. Undersøgelser har vist, at der kan opstå spændinger og konflikter, hvis en eller flere familiemedlemmer bruger mobiltelefonen mere, end andre i husstanden finder acceptabelt.

En gruppe studerende fra uddannelsen i IT-design og applikationsudvikling på Aalborg Universitet har sammen med forskere fra forskningsgruppen Human-Centered Computing ved Institut for Datalogi set nærmere på, hvordan man designer teknologi, der opfordrer til såkaldt ”ikke brug”. De har udviklet appen Pup-Lock, der gør det muligt for alle familiemedlemmer at låse samtlige mobiltelefoner i husstanden i en periode på 30 minutter ad gangen. Vil sønnen på fire år have sin fars opmærksomhed, kan han bruge en til formålet udleveret tablet til at låse skærmen på både farens og øvrige personer i husets telefoner.

EN PROVOKATION AF NORMAL PRAKSIS

Appen, der kun er udviklet som prototype, er efterfølgende blevet testet i et præ-studie, hvor tre familier har brugt den i to uger. Postdoc Rikke Hagensby fra Human-Centered Computing har været en del af gruppen bag. Hun forklarer:

- Mange familier har regler for, at man ikke må bruge teknologi ved bordet eller har sat begrænsninger på hvor meget børnene må bruge telefonerne. Men vi ville gerne se, hvad sker der, når man giver alle – også børnene - mulighed for at være medbestemmende. Vi betragter det som en provokation af normal praksis. Og resultaterne tyder på, at familierne fandt en ro. Det mest overraskende var, at det var dem, der var mest afhængige, der var mest engagerede i forsøget.

Appen er tilmed designet sådan, at man kan låse sin telefon op, før de 30 minutter er gået, men ingen af deltagerne benyttede sig af den mulighed.

- Forsøgsfamilierne tilkendegav, at de fik et helt andet forhold til at være sammen og accepterede, at ”nu har Magnus på fire år trykket på knappen, så nu bestemmer han,” siger Rikke Hagensby, der især betragter det inkluderende element som afgørende for forældrenes refleksion over brugen af telefonerne.

DESIGNERNE HAR OGSÅ ET ANSVAR

Selvom der er tale om en lille og tidsmæssig kort undersøgelse, er Rikke Hagensby ikke i tvivl om, at designet af teknologi til ”ikke brug” kan være en hjælp for forbrugere af teknologi, og hun håber sammen med kolleger at få mulighed for at lave mere dybdegående undersøgelser af områder:

- Det er rigtig vigtigt at reflektere over vores brug af teknologi. Det er ikke nemt, og nogle gange skal vi hjælpes på vej af design. Jeg synes også, at vi som designere og forskere har et ansvar. Vi kan hjælpe folk til en refleksion over egen praksis – hvorfor er det, at jeg altid gerne vil være tilgængelig? Hvad sker der, når jeg sidder med min mobiltelefon?  Vi kan ikke bestemme, hvad folk skal gøre – men vi kan måske give dem et skub til at se lidt mere kritisk på egen adfærd.

SÅDAN FUNGERER PUP-LOCK

Pup-Lock består af to apps - én app, der bliver installeret på en tablet, som alle i familien har adgang til, og én app, der installeres på alle mobiltelefoner i huset.

På skærmen på tabletten ser man en illustration af en glad hund – hvorunder knappen ”Lås telefonen” er placeret. Når et familiemedlem beslutter at trykke på lås på tabletten, forhindrer appen på mobiltelefonerne alle på det samme Wi-Fi-netværk i at bruge deres mobiler i 30 minutter (på nær til nødkald). Det enkelte familiemedlem kan vælge aktivt at låse sin egen telefon op – men det kræver en kode fra den centrale app. Jo flere gange, telefonerne låses op før tid, jo mere trist bliver hunden. Omvendt forbliver hunden glad, hvis ingen låser telefonerne op.

Pup-Lock er udviklet som prototype og er derfor på nuværende tidspunkt ikke tilgængelig i diverse app-stores.

YDERLIGERE INFORMATION

­­­­Postdoc (adjunkt per 1. august) Rikke Hagensby
Human-Centered Computing (HCC)
Institut for Datalogi, Aalborg Universitet
Telefon: 9940 8924 / 6186 8253
E-mail: rjens@cs.aau.dk

Lektor Anders Rysholt Bruun
Human-Centered Computing (HCC)
Institut for Datalogi, Aalborg Universitet
E-mail: bruun@cs.aau.dk

Presse: Nina Hermansen, ninah@cs.aau.dk, telefon: 2090 1829

Læs den videnskabelige artikel: Exploring the Non-Use of Mobile Devices in Families through Provocative Design
Er du interesseret i design af interaktive digitale produkter, der fremmer den måde, som mennesker kommunikerer og interagerer på? Så er en uddannelse i interaktionsdesign eller en kandidatuddannelse i IT-design og applikationsudvikling måske noget for dig?