AAU-studerende på alle vinderhold i MIT-konkurrence om bæredygtighed

Over 150 studerende fra det amerikanske topuniversitet MIT og en række danske universiteter deltog i udfordring om at gøre universitetscampus mere bæredygtigt. Vinderne er fundet, og studerende fra Aalborg Universitet er repræsenteret på alle tre vinderhold

Af Nelly Sander, TECH Dekansekretariat Foto: MIT

Hvordan kan studerende bidrage til at gøre deres universitetscampusser mere bæredygtige? Det var den udfordring MIT Denmark stillede over 150 universitetsstuderende, der kom med vidt forskellige faglige baggrunde fra amerikanske MIT samt fra danske KU, DTU, CBS, SDU og AAU.

Ligesom bæredygtighed er central for AAU, er klimahandlinger en topprioritet for MIT, som også ser nødvendigheden af globale løsninger. Det var på den baggrund, at universitetet lancerede Green Campus Challenge, hvor de inviterede studerende til at udvikle forslag til at skabe en mere bæredygtig campus, samtidig med at de fik udvidet deres tværkulturelle kompetencer og viden om, hvordan bæredygtighed opfattes i andre kulturer.

− Det er nødvendigt at vi samarbejder om at gøre fremtiden mere bæredygtig, og vores campusser er det perfekte sted at starte, udtaler Madeline Smith, som er program manager for MIT-Denmark

Udfordringerne var opdelt i tre hovedområder nemlig indretning og fællesområder, energi samt mad og affald. De skulle tackles fra et globalt perspektiv og de studerende arbejdede i teams, der alle omfattede både MIT- og danske universitetsstuderende.

TECH-prodekan Jakob Stoustrup, som er AAU’s bindeled til MIT i forhold til konkurrencen, er ovenud begejstret for de flotte placeringer til de tre AAU-studerende, men også til samarbejdet med MIT generelt:

− En tværfaglig konkurrence om bæredygtighed passer perfekt ind i vores arbejde på AAU, navnlig i forbindelse med megaprojekterne, som vi i øvrigt også er i dialog med MIT om. Generelt er vi meget glade for at samarbejde med MIT, fordi vi deler målsætningen om at engagere vores studerende i at gøre verden til et bedre sted og erkendelsen af, at det kræver samarbejde på mange niveauer.

• Grand Prize-vinderholdet var team Green-(In)-Spire, der foreslog Campus Sustainability World Fair: Et område på campus, hvor der er mulighed for at lave events og internationale messer, som præsenterer teknologier og opfindelser inden for bæredygtighed på campus.
    Teammedlemmer: Allison Lee (MIT), Anna Worning (AAU), Erik Koors (SDU), John Liu (MIT) og Kiara Wahnschafft (MIT).
  • Runner-Up-vinderholdet var team FreeCyclers, der foreslog Freecycle Space: Et centralt område, hvor studerende kan donere og afhente ting, der er for gode til at smide ud, såsom bøger, køkkenudstyr, tøj osv.
    Teammedlemmer: Eva Smerekanych (MIT); Isabel Dolp (CBS); Niklas Ludvigsen (CBS); Melissa Møller (AAU), Shristi Rijal (SDU)
  • Danfoss-prisen blev vundet af Team UniGreen Farmers, der foreslog UniGreen Farms: Hvor universitetet stiller en tagterrasse / forskningsfacilitet til rådighed i et bymiljø, hvor der er mulighed for tværfaglige forskningssamarbejder mellem seniorforskere og yngre forskere og studerende.
    Teammedlemmer: Brian Li (MIT); Federico D'Ascanio (KU); Frederik Bøllingtoft (AAU); Julia Romero (KU); Kosmas Subashi (KU)